Translate

Oppskrifter på diabetesmat

Kjære dere som leser bloggen min:
Alle oppskriftene jeg legger ut her, har jeg selv testet og sett at det ikke gir mye blodsukkerstigning. Det er jo mat med lav GI som er tingen. Oppskriftene er enten med mindre karbohydrater eller mer fiber eller begge deler. Jeg legger ut også omtrent de samme eller kanskje flere på startsiden. Sjekk også den siden:-) Og husk: Mat som spises med ro, kjærlighet og takknemlighet tas bedre opp av kroppen og nytes ekstra;)
Hei alle sammen!
 Nå som det er fastelavn snart, så har jeg begynt å tenke på de gode bollene jeg lagde for en stund tilbake. Den oppskriften er det mye mindre karbohydrater i enn i en vanlig bolleopps
krift, og er derfor supre når jeg har lyst på noe godt eller til bursdager eller som nå: fastelavn:-)  Denne oppskriften deler jeg gjerne med dere.

Et ørlite problem er at oppskriften er i mitt hode og jeg pleier å ta bittelitt på slump, men utgangspunktet var en vanlig bolleoppskrift, men så byttet jeg ut litt her og der, og resultatet ble helt prima boller:-)

Men for at det skal bli best mulig resultat for dere, ( og fordi jeg har lyst på fastelavnsboller),skal jeg bake bollene nå og se hvor mye jeg bruker av hver ingrediens :-) og bilder skal dere få :-) ( se litt lenger ned)

Fastelavnsbolle rett før den ble spist-- himmelsk:-)


Dette fant jeg ut at du trenger:
300 g hvetemel
100 g kokosmel
1,5 dl kokossukker
Noen dråper natreen etter smak ( om du liker bollene litt ekstra søte)
50 g Fiberfin
100g mandelmel ( kan sløyfes, men blir litt færre boller, men tror ikke det har så mye å si for blodsukkeret)
1pk tørrgjær
100g Smør
4,5 dl Valgfri melk ( jeg brukte havremelk, siden jeg ikke tåler melk)
1-2 ts Kardemomme alt etter hvor glad i er i kardemomme. Jeg brukte 1,5 litt stor ts.
1/2 ts salt
Egg til pensling
Valgfritt til å ha inni bollene: rosiner, vaniljekrem ell ( øker karboinnhold noe, men ikke SÅ mye og veldig godt)

Til fastelavn bruker jeg pisket krem søtet med noen dråper flytende natreen. Av og til med bringebærsyltetøy iblandet. nam-nam altså. Gleder meg :-)

Slik gjør du det:
1. Smelt smør i en kjele og ha også melka opp i. Blandingen skal være lunken. Ved bruk av tørrgjær ca
    40 grader. Ha opp i sukkeret, kardemommen og saltet.

2. Mål opp alle de tørre ingrediensene og ha de i et litermål. Samlet skal det nå være 1 liter med
    melblanding. Hvis det skulle være litt lite, så ta litt ekstra kokosmel oppi.

3. Bland så smørblandingen sammen med melblandingen.  Tilsett litt ekstra kokosmel om den er veldig
    klissete.

4.  Sett så bolledeigen til heving til deigen har oppnådd dobbel størrelse, ca 40 min

5. Lag en pølse av deigen og del deigen inn i 12 like store emner og trill boller av de.

    Dersom du vil fylle bollene trykker du dem flate. Legg på ca. 1 ts ferdig fyll midt på deigen, trekk         opp deigen rundt fyllet og snurr den sammen. Sette bollene med skjøten ned på stekeplaten og sett 
    dem til heving. Legg et håndkle over bollene og la de heve til dobbelt størrelse på et lunt sted 
    ( ca 30 minutter).
     Pensle bollene med egg. Stek bollene midt i ovnen ved 200 grader i ca. 7-15 minutter.
     Bollene avkjøles på rist.

Bollene smaker ikke kokos, for de som er bekymret for det.  De er litt brune pga kokossukkeret, som både   smaker litt som og ser ut som brunt sukker og pga mandelmelet.  Men bollene smaker helt fortreffelig :-)       Veldig nært opptil vanlige boller.                                                                                                                  
                                                                                                                                                                   
Blodsukkerstigningen blir lav pga mye fiberinnhold. Kokosmel har karboinnhold på 4 g karbohydrat pr 100g,    kokossukker har lav GI.   Jeg trengte sette litt insulin til bollespisingen, men ikke så mye. Det er nok litt mer karbo enn lavkarbo i bollene, men det høye fiberinnholdet gjør at det blir en del mindre blodsukkerstigning.  

Nyt bollene! Spises med glede og god samvittighet. Ha en strålende fastelavn :-)
Og her er noen bilder av bollebakingen min:

Bolledeigen heves under et kjøkkenhåndkle

Slik ser bolledeigen ut

Bollene før steking 

Slik ser bollene ut når de er ferdig stekte. Jeg har smakt og de smakte skikkelig nydelig

Ha en fin fastelavn :-)









BYGGMELSGRØT

Her kommer en skikkelig god grøtoppskrift, som er bra for solar plexus-chakra og ikke gir så høyt blodsukker, men alt er relativt... Jeg bruker denne til frokost eller lunsj.
Ingredienser:
3 ss toppede skjeer med byggmel
ca 3 ss med kruskakli, men den pleier jeg bare hive oppi på cirkan
2ss Hi maize usynlig fiber fra helsekostbutikk
2,6 dl valgfri melk, jeg bruker ofte soyamelk, men den er også veldig god med kefir/surmelk
2,6 dl vann
en neve rosiner
salt

Jeg blander alt sammen og rører det sammen KALDT, før jeg koker det opp og småkoker dette i ca 10 min, mens jeg rører hele tiden. Det funker å koke dette opp sånn at det bobler kraftig under røring, og ta det av varmen og la det stå 10 min. Jeg har prøvd og det går greit. Ikke melsmak eller vondt i magen;-)
Rosinene tar jeg ikke i før rett før på slutten av koketiden. Salt tas i rett før du serverer, dvs når grøten ikke koker lenger.
Grøten blir ganske søt i seg selv, men jeg serverer dette med stevia på toppen , kanel og en "dært" med smør til smørøye. Nam-nam    Du kan også har spekemat ved siden av. Godt det også!

På meg stiger blodsukkeret litt fort opp til ca 10 og så fort ned igjen. Men blodsukker før mat og 1,5 t etter mat er det samme blodsukkeret. Tyder vel på at det fortsatt er litt raske karbohydrater her, men jeg synes det er verdt det:-) Sånn av og til:-)











VAFFELOPPSKRIFT SOM ER GOD






Jeg har prøvd mang en vaffeloppskrift av typen lavkarbo ,  men jeg fant ingen jeg syntes var så gode bortsett fra en men den hang dårlig sammen.  Nå skal jeg jo ikke spise masse vafler hele tiden, men en gang i blant er det godt, og da har jeg tenkt at da går det fint med en " MINDRE KARBO"-vaffel, men den er altså ikke lavkarbo. Denne oppskriften har en del mindre karbo enn vanlige vafler( omtrent 10 g pr plate med 6 hjerter). Det er en nesten normal oppskrift, bare jeg har tilsatt en del ekstra fiber, som gjør at blodsukkerstigningen blir mindre.

Ingredienser:
80g spelt mel fint
80 g sammalt rugmel
2-3 ts bakepulver
1 ss vaniljesukker
2 ts johannesbrødkjernemel
2 ss Hi- maize usynlig fiber 
4 egg
6 dl valgfri melk ( jeg har også prøvd soyamelk og det gikk fint)
smør, omtrent 50-100g( etter smak og behag)
søtning, feks stevia etter smak og behag

Slik gjør du det:
Smøret smeltes og avkjøles litt og has i rett før du skal begynne stekingen. Trenger da ikke smøre vaffeljernet.
Resten blandes i en bolle, bruk mixmaster eller stavmikser og la stå ca 30 minutter. Ha så i smøret.Røres rundt på nytt og "blandes" litt før du begynner å steke. Rugmelet er tungt og legger seg litt på bunnen.

Stek i vei:-) Det blir 8-10 plater alt etter størrelse på vaffeljern. Kos deg:-)






NYDELIG BASILIKUM OG TOMAT-SALAT
Denne oppskriften er veldig enkel og kan brukes  feks på lavkarbobrød. Litt ala bruchetta. Til 2 -3 skiver.

1,25 dl basilikumblader, som hakkes opp ( eller en passe neve)
1 middels stor tomat, skåret i terninger ( eller jeg brukte 4 litt store cherrytomater)
1ts oregano
1,25 dl pinjekjerner (men går bra uten)
0,6 dl fetaost ( eller så mye du vil ha;-) )
2ss olje
En klype havsalt
En klype pepper

Slik gjør du det:
Alt hakkes og blandes, ha over litt olivenolje og bare NYT:-) Nam-Nam
Pinjekjerner kan ristes i en liten tørr kjele eller være som de er.


                                                                     *
Her kommer en deilig oppskrift på en blomkål og linsegryte med kokosmelk-nam-nam:


BLOMKÅL OG LINSEGRYTE:  


4 personer:
3 ss rapsolje 
1 løk 
4 hvitløkfedd 
1 rød chili, renset for frø 
1 tommestor bit frisk ingefær 
2 ss indisk currypasta ( fungerer med curry krydder ca 3 ts, etter smak)
1 blomkål 
1 boks kokosmelk 
100 g kokte røde linser 
                                                      100 g små grønne erter (ferdig kokte) 
                                                      Salt 
                                                      Frisk koriander til pynt 



Slik gjør du det:


Rens og skjær løken i tynne skiver. Finhakk chilien. Skrap skallet av ingefæren med en teskje. Riv (bruk den fineste siden av rivjernet) eller finhakk ingefæren og hvitløken. Rens og del blomkålen i buketter.
Varm oljen i en kasserolle og tilsett løk, hvitløk, ingefær og chili. Fres noen minutter over middels varme, under stadig omrøring, til løken blir myk og gyllen. Tilsett currypasta og fres videre ett minutt.
Ha i blomkålbukettene og litt salt, rør alt godt sammen. Hell i kokosmelken. Gi det hele et oppkok og la gryten småkoke i ca. 20 minutter.
Blomkålen skal bli helt mør, men må ikke kokes til mos. Rør inn linser og erter mot slutten av koketiden. Smak til med mer salt om nødvendig. Pynt med grovhakket frisk koriander
Tips: Bruk et middels stort til stort blomkålhode. Jeg puttet også opp i litt gul paprika og squash jeg hadde liggende.  Linser kan byttes ut med kikerter. Husk at ferdigkokte linser og kikerter bør skylles godt i kaldt vann før bruk. Får å tilføre litt sødme kan du la en håndfull rosiner få koke med de siste minuttene.
Passer veldig bra å ha kylling opp i gryta også-- feks kyllingfilet i biter.


                                                                               *



Jeg har begynt å lese boken "Chakramat" og der er det noen fine oppskrifter jeg tenkte jeg kunne legge ut, maten er oppbyggende for solar plexus-chakra:

FYRRIG KARRI/LINSESUPPE
Denne suppen prøvde jeg i går og den var god. Det er nok en fordel at den står og putrer lenge, minst en time eller at den lages og spises dagen etter, slik at den får satt seg litt. Vi skal ha resten av denne suppen, som metter godt, i dag:                  til 6 personer


ingredienser:
2 middels store gule løk, skåret i fine terninger
4 store fedd hvitløk, skrelt og finhakket eller jeg tok 1 kinesisk hvitløk
2,5 l kylling/grønnsaksbuljong
litt havsalt ( men jeg tok vanlig salt)
3-4 store gule poteter skåret i halvannen cm tykke terninger
5dl brune og/eller gule linser 3-4 gulerøtter i skiver
2,5 dl ferske maiskorn ( jeg tok 2 vakumpakket maiskolber)
1 ss spisskummen krydder
2ts curry- krydder
                                                     1ss kaldpresset olivenolje

slik gjør du: Varm hvitløk og løk i olivenolje i en liten kjele over middels varme, til de er myke. Vask linsene grundig. Hell buljong og alle de andre ingrediensene, inkludert sautert hvitløken og løken, over i en stor kjele. La småkoke minst 1 time. Rør om av og til. Serveres varm. Suppen kan fryses.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Gi meg gjerne tilbakemeldinger på bloggen<3